Kurul, şirketin anlaşmazlığın her iki tarafından da iki parça içeriği kaldırma yönündeki ilk kararını bozdu. Meta’nın Facebook ve Instagram’daki gönderileri geri yükleme hamlesini desteklediği için şirketten başka bir işlem beklenmiyor. Ancak Kurulun incelemesi, Meta’nın otomatik araçlara güvenmesinin insanların önemli bilgileri paylaşmasını nasıl engelleyebileceğine ışık tutuyor. Bu özel durumda Kurul, “Orta Doğu’daki çatışmanın her iki tarafındaki insanların çektiği acılar hakkında dünyayı bilgilendiren değerli yayınların kaldırılması olasılığını artırdığını” belirtti.
Gözetim Kurulu, ilk incelemesi için, etkilenen bölgedeki kullanıcıların 7 Ekim saldırılarından bu yana gönderdiği iki özel itirazı araştırmayı seçti. Bunlardan biri, İsrail’e yönelik ilk terör saldırıları sırasında rehin alındığında kendisini kaçıranlara kendisini öldürmemeleri için yalvaran bir kadının Facebook’ta yayınlanan bir videosu. Instagram’da yayınlanan diğer video ise İsrail’in kara saldırısı sırasında Gazze’deki El Şifa Hastanesi’ne düzenlenen saldırının ardından yaşananları; çocuklar da dahil olmak üzere ölü ve yaralı Filistinlileri gösteriyordu.
Meta İsrail – Filistin savaşı için daha sert tedbirler alacak
Kurulun incelemesi, Meta’nın 7 Ekim saldırılarının ardından içeriği denetleme konusunda daha agresif olacak şekilde otomatik araçlarını ayarlamasının ardından iki videonun yanlışlıkla kaldırıldığını ortaya çıkardı. Örneğin, Al-Shifa Hastanesi videosunun yayından kaldırılması ve kullanıcının videonun yeniden etkinleştirilmesi için yaptığı itirazın reddedilmesi, insan müdahalesi olmadan gerçekleştirildi. Her iki video da daha sonra bu tür içeriklere haber verme ve farkındalık yaratma amacıyla izin verildiğini belirten uyarı ekranlarıyla birlikte geri yüklendi.
Bununla birlikte Kurul, Meta’nın eski durumuna getirdiği içeriğin uyarı ekranlarıyla düzeyini düşürdüğünü tespit etti. Şirket bunların farkındalığı artırmayı amaçladığını belirledikten sonra bile bunların diğer Facebook ve Instagram kullanıcılarına önerilmesini engelledi. Dikkat edilmesi gereken bir nokta, bazı kullanıcıların ekim ayında Gazze’deki koşullarla ilgili içerik yayınladıktan sonra gölge yasağına maruz kaldıklarını bildirmiş olmasıydı.